ويتامين U اصطلاحي است كه در اوايل دهه 1950 براي شناسايي تركيبي در آب كلم استفاده شد. به رغم نام آن، ويتامين U يك ويتامين واقعي نيست، بلكه از اسيد آمينه متيونين (Methionine) مشتق مي شود.
به گزارش گروه سلامت عصر ايران به نقل از "هلث لاين"، از مشتقات متيونين كه اغلب ويتامين U ناميده مي شوند مي توان به اس-متيل متيونين، متيلمتيونين سولفونيوم و 3-آمينو-3-كربوكسيپروپيل ديمتيلسولفونيوم اشاره كرد.
ويتامين U نه تنها به صورت مكمل، بلكه به طور طبيعي در مواد غذايي مختلف، به ويژه سبزيجات چليپايي مانند كلم، بروكلي، جوانه هاي بروكسل، و كيل وجود دارد.
افزون بر اين، شركت هاي لوازم آرايشي ممكن است اين تركيب را به برخي كرم ها، سرم ها، ماسك هاي صورت و محصولات ديگر اضافه كنند.
فوايد و كاربردها
ويتامين U اغلب به عنوان درماني براي زخم هاي معده تبليغ مي شود، اگرچه كاربردهاي ديگري مانند بهبود گوارش، تقويت سلامت سيستم ايمني بدن، محافظت در برابر آلرژي هاي غذايي، كاهش كلسترول و تسريع بهبود زخم نيز براي آن عنوان مي شود.
با اين وجود، پژوهش ها در اين زمينه محدود هستند. در حال حاضر، تنها تعداد انگشت شماري از فوايد ويتامين U از پشتيباني علمي برخوردار هستند.
ممكن است به بهبود زخم هاي معده كمك كند
زماني كه ويتامين U براي نخستين بار در دهه 1950 مورد بررسي قرار گرفت، برخي مطالعات نشان دادند كه نوشيدن يك كوآرت (945 ميلي ليتر) آب كلم در روز به بهبود زخم هاي گوارشي 4 تا 5 برابر سريعتر از درمان ضد زخم استاندارد موجود در آن زمان كمك مي كند.
با اين وجود، پژوهشگران نتوانستند تاييد كنند كه اين آثار به واسطه ويتامين U يا تركيب چندين ماده مغذي حاصل شده اند.
از آن زمان، مطالعات كمي اين موضوع را بررسي كرده اند. براي مشخص شدن اين كه ويتامين U به واقع در بهبود زخم هاي گوارشي موثر است به انجام پژوهش هاي بيشتر نياز است.
ممكن است به محافظت از ريه ها، كبد و كليه ها كمك كند
ويتامين U ممكن است از ريه ها، كبد و كليه ها در برابر آسيب محافظت كند.
در يك مطالعه با حضور سوژه هاي حيواني، ويتامين U به معكوس كردن مقداري از آسيب كبدي ناشي از داروي ضد تشنج والپروئيك اسيد كمك كرد.
در مطالعه اي ديگر و پس از مصرف والپروئيك اسيد، موش هايي كه ويتامين U دريافت كرده بودند، نسبت به آنهايي كه اين ماده را دريافت نكرده بودند، آسيب كليوي با شدت كمتري را تجربه كردند. همچنين، به نظر مي رسد اين ماده نشانگرهاي التهاب را كاهش مي دهد.
پژوهش هاي بيشتر با حضور سوژه هاي حيواني نشان داد كه ويتامين U ممكن است به كاهش آسيب ريوي ناشي از تشنج هاي صرعي كمك كند.
با اين وجود، به انجام مطالعاتي با حضور سوژه هاي انساني نياز است.
ممكن است سطوح كلسترول و تري گليسيريد را كاهش دهد
در شرايطي كه برخي شواهد از اين كه مكمل هاي ويتامين U به كاهش سطوح كلسترول و تري گليسيريد كمك مي كنند، حكايت دارند اما اين شواهد محدود و ضعيف هستند.
به عنوان مثال، يك مطالعه آزمايشگاهي نشان داد كه ويتامين U ممكن است از ايجاد سلول هاي چربي جلوگيري كرده و سطوح تري گليسيريد را كاهش دهد اما مطالعات مرتبط كمي با حضور سوژه هاي انساني وجود دارند.
در يك مطالعه هشت هفته اي، افرادي كه 1.5 گرم ويتامين U در روز مصرف كرده بودند، هيچ گونه تغيير در سطوح تري گليسيريد، افزايش سطوح كلسترول خوب (HDL) و تقريبا 10 درصد كاهش در كلسترول كلي را تجربه كردند. اما اين مطالعه بسيار قديمي و با حضور شركت كنندگان كمي انجام شده بود.
از اين رو، به پژوهش هاي بيشتر با حضور سوژه هاي انساني نياز است.
ممكن است به بهبود زخم و محافظت از پوست كمك كند
ويتامين U ممكن است به محافظت در برابر پرتوهاي فرابنفش خورشيد و همچنين تسريع در روند بهبود زخم كمك كند.
مطالعات آزمايشگاهي و با حضور سوژه هاي حيواني نشان داده اند كه استفاده مستقيم از ويتامين U روي زخم ها ممكن است سرعت بهبود آنها را افزايش دهد. افزون بر اين، به نظر مي رسد ويتامين U محافظت در برابر سوختگي ها و آسيب هاي ديگر ناشي از پرتوهاي فرابنفش را ارائه مي كند.
بر اساس اين يافته ها، برخي پژوهشگران استفاده از ويتامين U در برخي لوازم آرايشي را پيشنهاد داده اند.
با اين وجود، فقدان پژوهش هايي با حضور سوژه هاي انساني به معناي ضروري بودن انجام مطالعات بيشتر در اين زمينه است.
عوارض جانبي و اقدامات احتياطي
در صورت دريافت از مواد غذايي كامل، ويتامين U احتمالا بي خطر است. با اين وجود، اطلاعات درباره ايمني يا عوارض جانبي اين تركيب زماني كه به شكل مكمل مصرف شود، چندان شناخته شده نيستند.
از اين رو، مصرف مواد غذايي سرشار از ويتامين U مانند كلم، بروكلي، جوانه هاي بروكسل، و كيل گزينه بي خطر براي افزايش ميزان دريافت اين ماده است.
به گفته آژانس مواد شيميايي اروپا، ويتامين U ممكن است در صورت تماس مستقيم با چشم، پوست يا ريه موجب تحريك اين اندام ها شود. از اين رو، شايد بهتر باشد با احتياط بيشتري از محصولات حاوي اين تركيب استفاده كنيد.
دوز و نحوه مصرف
به واسطه پژوهش هاي محدود، دوز مصرفي توصيه شده براي ويتامين U مشخص نشده است.
يك مطالعه با حضور سوژه هاي انساني از 1.5 گرم ويتامين U براي هشت هفته استفاده كرد.
اما اين مطالعه بسيار قديمي بوده و هيچ دوز مصرفي يا مدت زمان مصرف ديگري را مورد آزمايش قرار نداد. در نتيجه، به انجام پژوهش هاي بيشتر در اين زمينه نياز است.
مصرف بيش از حد
تاكنون، هيچ موردي از مصرف بيش از حد (اُوردوز) ويتامين U گزارش نشده است.
اوردوز در صورت دريافت اين تركيب از مواد غذايي احتمالا بسيار بعيد است. به خاطر داشته باشيد كه مطالعات تاكنون اثرات مصرف زياد ويتامين U از مكمل ها را بررسي نكرده اند.
از اين رو، به انجام پژوهش هاي بيشتر براي بررسي احتمال اوردوز، نشانه ها و علائم مرتبط با آن و ايمنترين روش درمان نياز است.
برهم كنش
اطلاعات علمي كافي براي تعيين اين كه آيا ويتامين U با داروها يا مكمل هاي ديگر بر هم كنش دارد، وجود ندارد.
افرادي كه مكمل ها يا داروهاي ديگر را مصرف مي كنند، بايد با پزشك خود پيش از آغاز مصرف ويتامين U مشورت كنند.
بارداري و شيردهي
مصرف مواد غذايي سرشار از ويتامين U مانند كلم، بروكلي، جوانه هاي بروكسل و كيل طي دوران بارداري و شيردهي بي خطر در نظر گرفته مي شود.
با اين وجود، اطلاعات كمي در مورد ايمني ويتامين U در قالب مكمل وجود دارد. از اين رو، اگر باردار هستيد يا به فرزند خود شير مي دهيد بايد از مصرف اين مكمل ها پرهيز كنيد.
جمعيت هاي خاص
مواد غذايي سرشار از ويتامين U مانند سبزيجات چليپايي، به طور كلي براي بيشتر افراد بي خطر در نظر گرفته مي شوند. با اين وجود، اطلاعات كمي درباره ايمني مكمل هاي ويتامين U براي افراد خاص وجود دارد.
تا زماني كه پژوهش هاي بيشتري در دسترس نباشند، افرادي كه به افزايش مصرف ويتامين U علاقه دارند بايد اين كار را از طريق رژيم غذايي و نه مكمل ها انجام دهند.